Karanténní příspěvek

Do programu byly doplněna možnost pracovat se speciálním příspěvkem ke karanténě, který byl schválen se zpětnou platností na karantény, které byly zahájené po 1.3.2021 Případně na karantény zahájené již před tímto datem, ale zde bude možné karanténní příspěvek vyplatit až od 5.3.2021 Tento doplatek k dříve zahájené karanténě bude možné udělat tak, že na období, za které chcete příplatek vyplatit založíte nový záznam do nepřítomnosti. V této nepřítomnosti vynulujete redukovaný průměr pro náhrady, aby se běžná náhrada nepočítala, ale byl vyčíslen pouze karanténní příplatek.

Aby se karanténní příspěvek promítl do mzdy a do všech výkazů je nutné v základních parametrech firmy nastavit, že se nejedná o malou organizaci!

  1. Vložení záznamu o karanténě Nejprve je nutné založit mzdu za příslušný měsíc. Následně na poslední záložce „Nepřítom“ založíte běžným způsobem novou nepřítomnost a pro karanténu zvolíte nově zavedený kód „X01 – K“ – Karanténa+izolačka

Tím dojde automaticky k výpočtu běžné náhrady za nemoc a zároveň i k výpočtu karanténního příspěvku na který pracovníkovi vznikl nárok.

Výpočet příspěvku se automaticky řídí schválenými pravidly pro stanovení jeho maximální povolené výše

Počítá se následovně

  • Za každý kalendářní den trvání karantény se započte 370 Kč
  • Z pracovních dnů připadajících na trvání karantény se vypočte průměrná mzda a z ní se stanoví 90% (vychází se z průměrné hodinové mzdy v aktuálním měsíci a z počtu neodpracovaných hodin trvání karantény)
  • Pracovníkovi se smí vyplatit příspěvek ve výši maximálně 90% průměrné mzdy

Takto stanovená částka se zahrne do stejné mzdy jako běžná náhrada za nemoc

Tento karanténní příspěvek nepodléhá žádným odvodům a zaměstnavatel si ho následně uplatní jako odčitatelnou částku ve formuláři „ Přehled o výši pojistného “

Úpravy v tiscích „ Sociální pojištění “

  • Souhrnný přehled - doplnění informací o uplatněných karanténních příspěvcích
  • Souhrnný přehled po střediscích - doplnění informací o uplatněných karanténních příspěvcích
  • Podrobný rozpis - doplnění informací o uplatněných karanténních příspěvcích
  • Formulář „Přehled o vyměřovacích základech“ – Nový vzor formuláře, kde je doplněn oddíl pro odečet od pojistného
  • Generování „Přehledu o vyměřovacích základech“ – Ve formě XML souboru s možností přímého načtení do formuláře na stránkách MPSV

Příkaz k úhradě

Do příkazu k úhradě se automaticky načte odvod pojistného snížený o vyplacené karanténní příspěvky

Rekapitulace mezd

Do všech rekapitulací mezd se karanténní příspěvky zobrazí v údaji „Nemocenské dávky“ a také se automaticky promítnou do závěrečné sumarizační tabulky

Výplatní pásky

Krátká – karanténní příspěvek se zohlední v údaji „Náhrada mzdy-nemoc“ společně s běžnou náhradou za nemoc Krátká s rozpisem – karanténní příspěvek se zohlední v údaji „Nemocenské dávky“ Dlouhá s rozpisem – karanténní příspěvek se zohlední v údaji „Náhrada mzdy-nemoc“ společně s běžnou náhradou za nemoc Uživatelská – karanténní příspěvek je v datech uložen v údaji „NEMOCENSKE“ a je možné ho v definici uživatelské pásky definovat podle přání uživatele (např. se speciálním názvem na samostatném řádku)

Účetní doklad

V běžném účetním dokladu se karanténní příspěvek bude zobrazovat na řádku, který v dřívějších dobách byl připravený pro nemocenské dávky, které zaměstnavatel sám vyčísloval a platil zaměstnanci. Předkontaci účtů je možné změnit podle požadavků uživatele v definici účetního dokladu.


© ComSys Software, 1990-2021 • Poslední úprava: 06.04.2021
Nahlásit potíže s kapitolou